Ik zit op een fiets!

Een paar jaar geleden degradeerde iemand mij op Facebook al van wielrenner naar fietser. Omdat ik geen licentie heb en geen wedstrijden rij. Maar nu kom ik erachter dat ik niet eens een fietser ben, maar gewoon iemand die op een fiets zit.
Dat is de conclusie als ik de Wielercode van ‘Het is koers’ lees. Uiteraard weet ik wel van bepaalde etiquette in de wielersport, maar dat er een ‘echte’ Wielercode bestaat wist ik niet.
Leef je deze code niet na dan ben je dus slechts iemand die op een fiets zit, lees ik in regel 1.2

Laat ik positief beginnen door een aantal regels te noemen waar ik wél (redelijk 😊) aan voldoe:
#2 Steun altijd je lokale fietsenmaker, maar koop nooit een fiets bij de Decathlon of Halfords. Nou, dat zit wel goed. Die van mij komt van De Haan uit Ouderkerk.
#3 Je fiets is altijd je belangrijkste instrument in het leven. Klopt helemaal! Maarrrr ….. in de details bij #3 gaat het helemaal mis. Zo lees ik:
Een fietspomp zal nooit aan het frame bevestigd worden. Heb ik wel.
Je zult geen zadeltasje onder het zadel aanbrengen. Heb ik ook.

Binnenbandjes worden in de zakken van de wielertrui opgeborgen. Nope! In de zadeltas.
Een bidon zal maximaal een inhoud van 0,5 liter hebben. Hoe kan ik in vredesnaam dikke 100+ ritten rijden met 2 kleine bidons. Nee hoor lekkere grote bidons voor mij.
Bij #4 staan ook een paar leuke regel:
Nooit zal je fietsen met opgerolde mouwen. Check!
Je zult nooit met mouwloze shirts fietsen – tenzij je een Fransman bent, dan mag het. Nou, je ne pas un Fransman, maar als het kwik boven de 30 graden gaat, dan vind ik dit wel lekker. Ik twijfel wel altijd even, maar uiteindelijk doe ik het toch.

Als je naar het strand gaat, dan is het aan te raden om wielerkledij te dragen😂. Om de scheidslijn op de armen en benen extra duidelijk te maken.

De benen zullen altijd glad zijn. Mwa, er groeit zo weinig haar op,dat sommigen denken dat ik altijd scheer. In werkelijkheid doe ik dat nooit.
Verderop de code staat nog een opvallende. Sokken zijn wit en niet te lang. Tegenwoordig hebben sokken juist alle, maar vooral felle kleuren en lijken ze steeds langer te worden. Ik draag ze liever wit. Soms iets te kort en die zijn dan weer voor het vrouwentennis, aldus de code.

Nooit zal je met een symbolische trui rijden. Gele truien, groene truien, bolletjestruien, kampioenstruien, regenboogtruien… zijn voorbehouden voor renners die het hebben verdiend. Helemaal mee eens! Bij TheRide 2020 was één van de tenue ontwerpen, een shirt in Rood Wit Blauw. Gelukkig is die het niet geworden.
Bij #7 staat: Wil je een goed doel steunen, doneer dan geld, ga niet met 10.000 man tegelijkertijd een berg in Frankrijk oprijden. Eehh in 2014 reed ik vooral voor mezelf, maar ook voor het KWF 6x de Alpe d’Huez op. Een fantastische belevenis was dat.

Pomp aan frame, grote bidon en zadeltas

En zo gaat het nog wel even door tot #25.
Eén regel wil ik jullie niet onthouden. Men zal alleen maar een fietscomputer gebruiken die afstand, snelheid en gemiddelde snelheid aangeeft. De rest is overbodig. Nog beter is natuurlijk om zonder computer te fietsen en de snelheid, afstand etc. aan te voelen. Het gebruik van Strava en dergelijke is absoluut verboden. Het interesseert niemand ook maar iets dat je een bepaald klein stukje snel hebt gereden. Alleen nerds gebruiken Strava.

Ik ben heel benieuwd of er überhaupt wel ‘fietsers’ zijn. Erg vermakelijk om te lezen, deze Wielercode. Doen!

Advertentie

10 gedachtes over “Ik zit op een fiets!

 1. Arno

  Wat een onzin allemaal, ben ook geen wielrenner, wel een sportieve fietser op een wielrenfiets.
  Ik hou me aan de verkeersregels ,en rij altijd met een helm op, tevens een bel op de fiets.
  Strava gebruik ik om per jaar te kunnen vergelijken en routes terug te kijken.
  verder lekker blijven fietsen en je eigen rit rijden. Gekken hebben we al genieg op de weg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ivo De Decker

   rij altijd zonder helm, vallen doe ik op mijn zij, weet niet wat strava is, maar heb wel afstandsmeter, hartslag, snelheid , dagafstand en gemiddelde snelheid, spijtig genoeg zonder hoogtemeters, durf wel eens boven 100% hartslag fietsen, zeker in bergop laat ik mij niet kennen

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik ken zelfs van die zogenaamde wielrenners die geen lid willen zijn van een toerfietsclub omdat dit hun reputatie als wielrenner schaadt. Dit zijn van die zogenaamd wielrenners die nooit met een licentie hebben gereden maar zichzelf wel als een echt wielrenner beschouwen. Gewoon te zielig voor woorden. Wie de schoen past, trekke hem aan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s