De wielren-fundamentalist

​Is het nu wielrennen of fietsen? In mijn blogs gebruik ik het gewoon door elkaar. Maar laatst werd ik er op aangesproken. En niet door zomaar iemand. Nee, door iemand die zichzelf een wielren-fundamentalist noemt. Wow!

De discussie is niet helemaal nieuw. Een half jaar geleden voerde ik ‘m ook met een andere blogger. Zij worstelde ook af en toe met de termen.

De wielrenfundamentalist vond dat ik het niet meer over wielrennen mocht hebben, maar over fietsen moest schrijven. Ik was direct getriggerd om er even in de duiken. Wat zegt bijvoorbeeld Van Dale ervan? En hoe zit het dan met hardlopen? Toen ik mijn eerste én laatste marathon liep in Amsterdam, was ik toen aan het hardlopen of aan het joggen? Ik vond in ieder geval dat ik aan het hardlopen was.
Maar goed, een wielrenner. Een wielrenner is volgens Van Dale een beoefenaar(ster) van het wielrennen. En de betekenis van wielrennen is ‘hardrijden op racefietsen’. Hoe hard? Daar zegt Van Dale niets over, maar ik voel mij, met gemiddeld 31 km/u in trainingen, een wielrenner.

De wielrenfundamentalist echter heeft zijn eigen ‘bijbel’ en zijn eigen tien geboden. En één van die geboden is: Je spreekt pas van wielrennen als er met een licentie aan een wedstrijd wordt deelgenomen. Of, een ander gebod dat naar voren werd gebracht: Winnen is voor wielrennen, fietsen is voor iedereen.

Ik probeerde nog dat ik voor mijn geplande Rondje IJsselmeer van 340 kilometers met een racefiets toch best wat kilometers in de benen moet hebben. En dat het dus niet zomaar een zondagmiddag rondje fietsen is. In notime kreeg ik een reactie met een volgend gebod. “Aahhh, alleen duur kilometers; da’s natuurlijk trainingstechnisch een wezenlijk verschil met wielrennen. Een grote glimlach verscheen op mijn gezicht. Het is er echt een! Ik heb nog geprobeerd wielrenfundamentalist duidelijk te maken, dat de werkelijkheid misschien iets anders is.

Maar zoals met alle fundamentalisten, die zijn niet zomaar op andere gedachten te brengen. Is dit belangrijk dan? Nee in dit geval absoluut niet. Allebei hebben we een ongelooflijke voorliefde voor mensen die zichzelf op een transportmiddel met twee wielen en een trapas op eigen kracht voorbewegen. En de een noemt dit wielrennen en voor de ander blijft het fietsen. 

Advertentie

12 gedachtes over “De wielren-fundamentalist

 1. Arno

  leuke blog , en wielerpraat waardig. ik ben van mening als je op een racefiets kan rijden , en ook wat kilometers maakt , ben je voor mij een wielrenner. Gewone fietsers rijden daarom ook op een gewone fiets , of E bike.

  Geliked door 1 persoon

 2. In mijn ogen is een wielrenner iemand die in wielrenkleding – koerstrui en koersbroek – op een racefiets rijdt. Een fietser fietst in zijn gewone kleding op een gewone fiets.
  Bij berichten over fietsongelukken wordt dat onderscheid ook meestal gemaakt.
  De groepen racefietsers op zondagochtend kun je toch echt wel wielrenners noemen.
  Zelf ben ik de ene keer een fietser en de andere keer een wielrenner, afhankelijk van de fiets waarop ik rijd en de kleding die ik aan heb.

  Geliked door 2 people

 3. Harald Jansma

  Het onderscheid tussen fietsers en wielrenners lijkt duidelijk. Doch wielrenners zijn tòch personen die wedstrijden hebben gereden. Overigen zijn geen wielrenners. De discussie komt doordat personen die geen wedstrijden hebben gereden wèl als wielrenners betiteld willen worden. Het is interessant om te weten waarom zij dit willen. Deze niet-wielrenners kunnen wèl personen zijn die meer, beter of harder rijden dan wielrenners (rondje IJsselmeer is een hele knappe prestatie). Bij het fietsen met personen die geen wedstrijden hebben gereden merk je een andere manier van rijden die niet direct in definities zijn te vervatten. Dit heeft te maken met het ‘lezen’ van het parcours (bijvoorbeeld: waar zit je na de volgende bocht i.v.m. de wind), hoe zit je op de fiets (in de beugel, bovenop, handen op de remgrepen of niet), afstelling van de fiets (o.a. stuurhoogte en -stand), zie je de ‘gaten’ die er vallen, zet je aan na een bocht of blijf je zitten. Op afstand is vaak te zien of iemand een fietser, toerder of wielrenner is, zonder dat dit past in een vastomlijnd plaatje. Het aantrekken van kleding en gebruiken van materiaal wat door (semi-)professionals wordt gebruikt maakt je niet tot de (semi-)prof. Wanneer ik een rally-auto koop, een helm opzet en een race-overall aantrek kan ik niet zeggen dat ik een rallyrijder ben.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ooh… en ik maar denken dat ik er al bij hoorde nu ik omgevallen was met mijn fiets! 😉 😀 😀 Maar het is inderdaad niet belangrijk. Zolang we maar op dat ding op 2 wielen blijven voorttrappen, zonder motor. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Pingback: Ik zit op een fiets! – fietsvandekeizer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s