Fatbiken bij -18°c

Ik heb me hier zo op verheugd. Fatbiken boven de Poolcirkel. Ik wist niet eens dat het kon, totdat ik in december een Instagram-post zag van VoigtTravel over Fatbiking in Fins Lapland. Ik voegde het direct als activiteit aan mijn bucketlist toe.
Wintersport in Finland is totaal niet te vergelijken met die in de Alpen. Met de huskies of de snowscooter op pad kun je er beter dan skiën. En fatbiken dus.

Vandaag is het -18°c. Vergeleken met gisteren valt het mee, maar er staat wind. Voor het eerst, en dat voelt direct kouder aan. Dus dikke handschoenen, thermobroek, skibroek, bivakmuts onder de fietshelm, twee lagen kleding en mijn winterjas aan.
Het gaat vandaag niet om de afstand of de snelheid. Het is de beleving. En die is waanzinnig. Weer eens wat anders dan de 23mm racebandjes. Je mag alleen over de fietspaden of de snowshoetracks. Echt ‘offroad’ fietsen is geen optie. Na een half uur komen we de eerste mensen tegen. Snowshoe wandelaars. Gelukkig kunnen zij met hun rackets aan de kant. Wij niet, want zodra je van het pad gaat, sta je 40 cm lager in de Tiefschnee. Of hoe noemen ze dat in Finland?

We fietsen naar de Amethistmijn. Bergop. Dat is goed om op temperatuur te blijven.
Soms is het pad verdwenen, omdat de stuifsneeuw van de berg het pad heeft weggevaagd. Er valt dan ook niet meer de fietsen. Een klein stukje lopen dan maar, om verderop weer onze weg te vervolgen..
We fietsen door een wereld die zo specifiek is voor Finland. De bomen zijn verstopt onder een dikke laag sneeuw en hebben allerlei Barbapappa figuren aangenomen. De stilte is hoorbaar. Alleen het knisperend van de eigen banden. Verder niets. O ja soms het geluid van langlaufer. Bij de mijn is het tijd voor een bak koffie en een ‘sweet bun’. Appeltaart hadden ze niet 🙂

De terugweg was een stuk eenvoudiger. Nu vooral bergafwaarts, dus vooral goed sturen en op het pad blijven. Eenmaal beneden heb ik nog even een ronde om het plaatselijke meertje gedaan. Lekker vlak en dus even het grote blad uitproberen. Heerlijk. Na 3 uur leverden we de fatbikes weer in. Totaal niet koud gehad. Een waanzinnige ervaring!

Advertentie

3 gedachtes over “Fatbiken bij -18°c

 1. Peter Willems

  Hallo Peter.
  Dat ziet er wel heel gaaf uit. Ik denk dat je met fietsen meer last hebt van de kou, dan met langlaufen. Maar goede kleren (laagjes) doen wonderen.
  Mieke is nu in Noorwegen en is daar o.a. aan het langlaufen. Ze zag erg tegen de kou op, maar tot nu toe valt het haar mee. Vandaag heeft ze een tocht van 10km gemaakt. Niet slecht toch.
  Jij nog veel plezier daar. Groeten Peter

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s