“Zo, lekker aan het fietsen?”

​Het is zaterdag. Tijd om weer eens mijn cyclocrosser te pakken.

Vannacht heeft het hard geregend. En er ligt veel blad op de weg. Hoewel het vanochtend droog zou blijven, klettert het toch weer tegen te ramen. 

Geen probleem ik had mijn zinnen er helemaal opgezet. Vies worden! Offroad gaan. 

En dat begint al na 1 km in de Middenpolder. Niet slecht voor stedelijk gebied.  Het zijn maar kleine stukjes hoor. Ik ben onwijs jaloers op diegene die ongeremd van de gebaande paden af kunnen. Maar ik troost me met het gevoel dat dit echt leuk is. Ik moet wel goed opletten voor de wandelaars. Officieel is dit een wandelgebied en ik wil ze niet tot last zijn. Dat lukt gedeeltelijk. Mijn achterrem krijst hard als ik flink in de remmen moet. Of, zoals een voetganger zei. “Ik dacht ik een ezel hoorde”.

Ik vervolg mijn weg naar Ouderkerk. Voor het eerst ga ik het stuk langs de A9 proberen. Langs het taluut is een smal pad waar ze volgens wielerhandel De Haan soms met de CX of MTB trainen. Het blijkt een leuk pad te zijn, dat in dit jaargetijde mooi goudgeel gekleurd is door de gevallen blaadjes. Soms staan de bomen wel erg dicht bij elkaar. Maar ik weet me er tussendoor te wurmen. De diepe kuilen neem ik wat onwennig. Staat er geen water in? Of modder? Het valt mee. Met het gewicht goed achterin kom ik er prima door. Ik vind het leuk en pak dit traject nog een paar keer. 

Dan door naar de Ouderkerkerplas. Hier zijn altijd veel mensen met honden, dus een beetje uit de buurt blijven. Dat gaat makkelijk, want het terrein is groot genoeg. 

Toch gaat het niet lang goed. Uit een groene auto komt een hand. Hé, dat is aardig, er zwaait iemand. Maar het blijkt een ” boswachter” te zijn. “Zo, lekker aan het fietsen?” Al snel blijkt dat hij het niet zo aardig bedoelt. 
Ik ben de wandelaars tot last, ik kan mij niet identificeren en ik heb ook nog eens geen slot bij me voor als ik mee moet naar het bureau. De stemming zit er meteen in, maar ik hou mij in. “Ik ben nieuw hier. Er wordt hier iedere donderdag toch getraind met veldrijden? Ik rij alleen op het gras.” Maar nee, het Gezag heeft er geen boodschap aan. “U komt er met een waarschuwing vanaf”. Pfff!

Wat verbouwereerd vervolg ik mijn route. Eerst over het asfalt maar even later toch weer over het ruiterpad langs de Ouderkerkerplas. Moet kunnen, denk ik. De paarden kan ik van 200 meter zien aankomen. Voor de zekerheid kijk ik af en toe toch even achterom. De kust blijft veilig. Geen paard en geen Handhavers. Ik maak mijn rondje af via de rivier de Amstel.

In de verte zie ik de zonstralen door het wolkendek schieten, maar waar ik rij regent het. De meeste wandelaars zitten inmiddels lekker bij de warme verwarming. En Keizer …. die stuurt zijn fiets nog eens een onverhard voetpad op. 

Advertentie

8 gedachtes over ““Zo, lekker aan het fietsen?”

 1. Die handhavers (BOA’s) hebben we hier in het Oosten ook hoor. Ik cross zoveel mogelijk over de MTB-route of over openbare zandwegen, waarop ik denk dat het mag. Soms neem ik ook bewust een paadje, waarvan ik weet dat het niet mag, maar dan is het net als jij beschrijft bokkeslecht weer en probeer ik wandelaars en ruiters niet te hinderen.

  Afgelopen week reed ik in een bosgebied over een breed pad, dat zelfs voorzien was van bebording met een onderbord ‘uitgezonderd fietsers’.

  Ik zie een groep wandelaars en een ervan gebaart me te stoppen: de BOA met een jachtgeweer op zijn rug. ‘O, je bent een vrouw, zie ik’. Ik vond het een slechte openingszin. Bleek dat hij van afstand mij had aangezien voor een in dezelfde kleuren geklede man, die hij al eerder een waarschuwing gegeven had, dat hij niet in dat gebied mocht mountainbiken.

  Het werd een bizar gesprek. Ik bevond mij namelijk op een bospad, waar volgens de borden fietsers waren toegestaan. ‘Ja, maar ik mocht niet mountainbiken.’ Nog afgezien van het feit dat ik me niet kon voorstellen dat in de wet er onderscheid gemaakt werd tussen mountainbikes en andere fietsen kon ik er nog aan toevoegen: ‘Dit is geen mountainbike, dit is een crosser.’

  Ik kwam er met een waarschuwing vanaf, maar ik begrijp het nog steeds niet. Die BOA ook niet, denk ik…

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s