Opnieuw leren fietsen

In de slotfase van mijn ‘midlife’ is het toch gebeurd. Nee, ik heb geen ‘bij-vrouw’ genomen of een Harley gekocht. Ik heb een keuze gemaakt tussen een MTB en een cyclocrosser. Tegen de adviezen van mijn MTB-vrienden wordt volgende week mijn Merckx Eeklo70 geleverd. Meteen kreeg ik het verwijt te dicht bij het wielrennen te blijven. Ik moet zeggen dat daar ook mijn twijfel zat. Maar Roel van De Haan heeft mij geholpen. Hij stelde de enige juiste vraag. “Wat wil je met de fiets doen?” Omdat ik in het Groene Hart ongeveer iedere paardenbloem langs de weg weet te staan is het tijd voor iets anders. Zonder het wielrennen los te laten.

Nog niet overtuigd van mijn keuze, maakte ik 2 ronden om Ouderkerk. Eén op een mooie Cannondale MTB en één op cyclocrosser. Bij de eerste zul je altijd met de auto op pad moet om echt te kunnen MTB-en.

Na het tweede rondje staat mijn keuze vast. Het wordt de cyclocrosser!
Natuurlijk, ik begrijp de MTB-vrienden wel. Een cyclocrosser lijkt veel op een racefiets. En op asfalt gaat de vergelijking qua rijgedrag ook redelijk op. Maar zodra je het asfalt verlaat wordt alles anders. Hoe reageert de fiets in het veld, op het grind, in de modder etc? Het sturen wordt anders. Altijd het kopie er bij houden. Een beetje wegdromen zoals op het asfalt is er niet meer bij. Ik zal echt opnieuw moeten leren fietsen. Zelfs het op- en afstappen moet ik veranderen. Dat doe ik nu altijd rechts. Maar dan heb ik straks wel een paar tandwielen in mijn rug staan, als de fiets een keer op de schouder moet. Ik heb er wel zin in. Misschien pak ik nog wel een paar lessen veldrijden mee, bij de lokale wielrenvereniging.

Toeval of niet, deze week kreeg ik al een mail voor een veldtoertocht in Veenendaal op 4 december. En viel mijn oog in het blad Fiets op een advertentie voor de Drenthe200. 200km veldrijden door de Drentse prut. De filmpjes en foto’s die ik meteen heb opgezocht, beloven een sportief spektakel. Binnen 18 uur moet je deze monstertocht volbrengen.  Ieder jaar probeer ik een sportieve uitdaging op mijn conto bij te schrijven. Zou het in 2017 deze Drenthe200 worden? Mijn gevoel zegt ja, maar misschien is het beter om eerst vanaf volgende week mijn eerste echte meters offroad te maken. En dan zien we weer verder.

Advertentie

Een gedachte over “Opnieuw leren fietsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s