Twijfel. Cyclo-crosser of MTB?

Drie weken geleden ontving ik een nieuwsbrief van Eddy Merckx. “Vroegboekkorting voor de Eeklo 70 cyclo-crossfiets” stond er bovenaan de brief.

Sinds die nieuwsbrief twijfel ik. Is dát wat voor mij? Mijn racefiets doet het prima hoor. Maar nu de avonden korter worden, en ik niet verwacht dat we tropische weken blijven krijgen, ben ik toch aan het bekijken hoe ik de winter door ga komen. Natuurlijk kan dat gemakkelijk op de racefiets. Tenminste, de afgelopen 3 winters heb ik vrijwel onafgebroken door kunnen fietsen.

Eén keer ging het wel mis. Om 8 uur ’s ochtends fietste ik bij 2 graden lekker door het Groene Hart. Kraakhelder heerlijk weer. Totdat, de zon op kwam. Het asfalt in de polder veranderde in een ijsbaan. Nog nooit heb ik, met mijn voeten uit de clips, zo langzaam gefietst. Mijn 23mm draadbandjes werkten niet echt mee. Tot aan een grotere weg, waar het gelukkig iets beter ging. Zeer onverantwoord. Dat doen we dus niet meer.

Een winter lang spinnen bij Fit for Free of op mijn eigen Tacx vind ik ook niets. Ik haat binnen sporten. Tenzij het echt niet anders kan.

Soms speelde ik wel eens met de gedachte om een MTB te kopen. Ik had er alleen geen plek voor, maar dat is inmiddels veranderd. 

En toen kwam die mail van Merckx. Ik heb eigenlijk nooit overwogen om een cyclo-crosser te kopen. Nu twijfel ik. Al drie weken! Ik zie mezelf namelijk meer als een cyclo-crosser dan een MTB-er. Niet dat ik meteen als een Mathieu van der Poel over de velden cross. Maar een beetje intervallen op de Hazenheuvel in het Amsterdamse Bos zie ik wel zitten. En bovendien, met een cyclo-crosser kun je ook gemakkelijker de weg op. Hij is lichter en naar verhouding goedkoper. En met een MTB heb ik toch ook andere schoenen en een andere helm nodig.

Aan de andere kant; zijn er wel genoeg paden waar je lekker met een cyclo-crosser kunt rijden? Ik voel er niet veel voor om eerst een uur met de auto ergens naar toe te rijden om vervolgens een uurtje te fietsen. Mijn gevoel zegt ook dat een beetje MTB-track al snel te technisch is of in ieder geval minder geschikt is voor een veringloze cyclo-crosser. Twijfel twijfel.

Voor de zekerheid heb ik toch een Merckx Eeklo 70 vrijblijvend besteld bij de Haan in Ouderkerk a/d Amstel. Gewoon ….. om even te kijken. En te ervaren hoe zoiets rijdt. Maar misschien moet ik nog wel even wachten op Bikemotion in oktober.

Of misschien heb jij ervaringen, die mijn twijfels kunnen wegnemen.

Advertentie

2 gedachtes over “Twijfel. Cyclo-crosser of MTB?

  1. Je hoeft voor een MTB echt geen andere helm te kopen. Ik gebruik mijn helm van de racefiets op alledrie de fietsen en ben nog nooit aangekeken of ik iets heel raars deed. Wat betreft schoenen/pedalen zul je zowel met de crosser als de mtb op een andere voorkeur gaan uitkomen dan de schoenen/pedalen van je racefiets, simpelweg omdat je op de racefietsschoen niet hoeft te lopen en op die van de mtb/crosser wel. Wat betreft rijden is er wel overlap tussen mtb en crosser, maar ook aanzienlijke verschillen. Mijn eerste ervaringen van mtb versus crosser lees je onder andere hier: https://ingefietst.nl/2016/08/06/crossen-door-de-lochemse-bossen/
    Succes met kiezen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s