D-day voor Dumoulin

Tijdens de Tour de France vertelde ik een collega dat we weer een schitterende Nederlandse etappe overwinning hadden. En dan bedoel ik uiteraard de koninginnenrit naar Andorra Arcalis.  “Nederlands?”, kreeg ik meteen terug. “Dat is toch een Belg?”. Ze bestaan nog, Nederlanders die denken dat Tom Dumoulin een Belg is.Tom is daarmee de vijfde Nederlander die in alle grote rondes een etappe wint. Gerben Karstens, Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens gingen hem voor.

Het was eerst allerminst zeker dat Tom aan de Tour zou meedoen. En dan pakt hij toch nog zomaar even een overwinninkje mee.
Maar dat is niet zijn ultieme doel. Dat is namelijk goud op de tijdrit in Rio. Even lijkt die droom in duigen te vallen. Bij een valpartij breek hij zijn pols. Niet dat het aan gruzelementen ligt, maar toch. Ook een mooie breuk is niet leuk. Hij stapt uit de Tour. En daar blijft het niet bij. Ook bij de Acht van Chaam stapt hij af omdat de klinkertjes te belastend zijn voor zijn pols.

Zijn pols blijft onderwerp van discussie. Ieder interview weer. “Mijn begeleiders zeggen dat ik op tijd hersteld ben” Ik proef twijfel in zijn stem. En ik zie ook twijfel op zijn gezicht. Bij trainingen in Rio gaat hij over de asfalt-stoep, waar de anderen de klinkers pakken.

Tijdens de wegwedstrijd houdt hij het snel voor gezien. Na 12 kilometer stap hij af. Om zijn plek voor de tijdrit veilig te stellen, is het argument. Weer die twijfelende blik in zijn ogen. Hij klinkt heel onzeker. Is dit onze aanstaande gouden plak winnaar op de tijdrit? Ik begin nu zelf ook te twijfelen. Hij moet het kunnen. Dat heeft hij bewezen bij de eerste etappe van de Giro, het NK tijdrijden en bij de tijdrit in de Tour. Gaat hij na Anna van der Breggen ook voor Goud zorgen bij het wielrennen?

En dan is het woensdag. D-day voor Dumoulin. Vandaag moet het gebeuren. Sterker nog, het is 16:39 Nederlandse tijd. Drie, twee, één. Tom vertrekt. En direct daarna verschijnt Chris Froome die anderhalve minuut achter hem vertrekt. Er gaan allerlei gedachten door mijn hoofd. Houdt zijn pols het, kan hij Froome voor blijven, begaat hij geen Kruiswijkje. Hoewel ik rustig op de bank zit, stijgt mijn hartslag. En dat wordt vooral veroorzaakt door die ellendige gele lijn. Iedere keer als renners over die lijn gaan hou ik mijn hart vast. Zeker op de natte weggedeelten. Ik zie ze in gedachten al uitglijden. Heeft vast te maken met het drama van de wegwedstrijd.

Maar goed, Tom gaat goed van start. Op 19,7 km boekt hij een 2e tijd. 17 seconden op de nummer 1, Rohan Dennis. Kom op Tom, je kunt het!

Na 34,6 heeft Cancellara de nummer 1 posite overgenomen. Tom lijkt lekker te gaan als ik hem Kiryienka zie inhalen. Toch komt hij als derde voorbij. Mmm, dat is niet goed genoeg. Go Tom Go!

Rohan Dennis moet van fiets wisselen. Hij blijkt een gebroken opzetstuur te hebben. Kostbare tijd, maar en gunste van Tom. Stijgt hij daarmee weer een plek? Het blijft nog even gissen.

Een ding staat wel vast, Froome rijdt op 7 seconden achter Tom. Het is bijna niks, maar genoeg.

Het volgende ijkpunt doemt op bij 44.40km. Cancellara rijdt de sterren van de hemel. Tom volgt op 20 seconden. Dennis valt weg uit de top door zijn fietswissel. En Froome? Die verliest weer een seconde. Acht seconde voorsprong op de Tourwinnaar voor de laatste 10 kilometer. Met een pols die Tom al wekenlang parten speelt. Is dat genoeg? Come on Tom! Het blijft spannend.  Nog 10km. Goud lijkt niet meer haalbaar.  Cancellara is gewoon te goed. Maar daar kwam hij wel voor!

Zilver, zit dat er wel in? Cancellara gaat met een gemiddelde snelheid van boven 45km per uur over de streep. Tijd: 1:12:15. Even ter vergelijking, gisteren reed ik bij toeval exact dezelfde afstand als de tijdrit. Op een volledig vlak parcours. In een tijd van 1 uur 41 minuten ….  Ik bedoel maar.

Tom blijft mooi rustig op zijn fiets zitten en blijft snelheid maken. Maar hij komt toch 47 tellen tekort op “Spartacus”. Tijd: 1:13:02

Nu Froome nog. Is hij tot een super laatste 10 kilometer in staat? Blijft het zilver of wordt het brons?

Daar is Froome. Tijd 1:13:17! Het blijft zilver voor Tom. Top Tom!  Dumoulin-day.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s