Lente in Twente

Al de hele dag zit het refrein ‘Lente in Twente’ van Toontje Lager in mijn hoofd. Niet omdat het een heel goed nummer is, maar ik word daar altijd zo vrolijk van. Dit weekend gaat de zomertijd in. Voor velen het moment om de racefiets af te stoffen. Ik heb er dit jaar al ruim 1500km opzitten. Dus voor mij geldt vooral het lentegevoel.

image

De afgelopen weken zag ik tot mijn verbazing al mensen in het kort fietsen, terwijl ik mij nog comfortabel voelde met mijn hand- en overschoenen. Natuurlijk zijn er al mooie dagen geweest om te fietsen. Maar nu ‘moet’ het echt gaan gebeuren. De temperatuur gaat omhoog. De Tacx kan definitief aan de kant.

Met de lente wordt het weer tijd voor de korte avondritjes. Net even de tijd voor een intervaltraining of een uitrij-ritje. Maar lente betekent meer.
Lente is voor mij hamerende spechten in de bomen langs de Meije. Zilverreigers in het gras bij Woerdense Verlaat of lepelaars nabij de Vinkeveense plassen langs de A2.

Lente is zwanen op de Amstel zien die a la de oude KLM-reclame opstarten uit het water. Of een groep ganzen die in een grote V met het geluid van een krakende wagen zich voortbewegen. Bijna niets ontgaat  mij.
De lente laat de hazen in de Middel polder als een bezetene achter elkaar aan rennen.

image

Lente is nu nog afentoe vieze polderwegen, omdat de koeienmest over het land uitgereden wordt. Maar ook straks de frisgroene weide waar de koeien je loom aanstaren.
Lente houdt in, 2 volle bidons mee en je gezicht, armen en benen met factor 30 insmeren.
Lente is de brugwachter bij de Voetangel bedanken omdat hij je er nog net even doorlaat voordat de bootjes verder kunnen.
In de lente ruik ik de bloesembomen als ik langs de Vecht van Vreeland naar Breukelen fiets.
De lente brengt het fietsgroepje bij mij in de buurt weer in beweging. Maar lente is ook dat het anders zo rustige Gein in de weekenden weer het domein wordt van cabrio’s en motorgroepen.
Lente vraagt ook weer wat meer verdraagzaamheid. Gebruik je bel als je met 35km in het uur een ouder echtpaar langs de Ronde Hoep voorbij stuift.

Met de lente verdwijnt de kou in de ochtend, zodat het aantrekkelijker wordt om vroeger op de fiets te zitten. Met als voordeel dat ik daarna ook nog wat aan mijn dag heb. Want in de weekenden gaan meer kilometers gemaakt worden.
Als voorbereiding op de KlimClassic ga ik de komende weekenden achtereenvolgens de Tenuta Heuvel-Valleitocht, Veenendaal-Veenendaal en de Veluwe Krachttoer fietsen. Allemaal 125+ers met nog wat hoogtemeters.
Lente! Je moet er even op wachten, maar dan is het genieten.

image

Advertentie

3 gedachtes over “Lente in Twente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s