Hoe haal je sponsorgeld op voor een goed doel?

Een fietsblog waar het eens niet over fietsen gaat. Niet gebruikelijk, maar voor één keer ga ik het toch doen. Ik moet namelijk nog een belofte inlossen van mijn blog van vorige maand. De vraag die ik wil beantwoorden is: Hoe haal je geld op voor een goed doel? Vaak makkelijker gezegd, dan gedaan. Zeker omdat de concurrentie groot is. Je kunt tegenwoordig geen activiteit meer doen zonder het te koppelen aan sponsoring van KWF, ALS of Duchenne. Vorig jaar ben ik met en zonder mijn Zwitserleven collega’s voor Alpe d’HuZes hier redelijk succesvol mee geweest.

Mijn ‘moneymakers’ op een rij:

Beachvolleybal
Organiseer een event, bijvoorbeeld een beachvolleybal voor collega’s. Dit werkt goed bij een bedrijf met een paar honderd medewerkers. Vraag aan de deelnemers €10 deelname. Zo pak je minimaal €60 per team. Natuurlijk kost dit ook geld. Wij hebben de kosten hiervan bij de personeelsvereniging neergelegd. Zo hadden zij een event, maar wij regelden de gehele organisatie. Tijdens het toernooi verkochten we nog goede, maar oude merchandise spullen.

image

Boekenbeurs
Deze activiteit organiseerde ik voor een heel ander project van Terres des Hommes in Sri Lanka. Alle collega’s werd gevraagd boeken van zolder mee te nemen. Wij stalden alles in de hal uit. En verkochten de boeken voor €1 of €2. Mooie exemplaren gingen voor meer geld van de hand. Duizenden boeken stonden 2 dagen uitgestald. Weet het niet meer precies, maar dit heeft toch zo’n €2000 opgeleverd.
De honderden boeken die we overhadden, heeft de Kringloopwinkel bij ons opgehaald.

Autowassen
Een activiteit waar ik zelf niet veel van verwachtte maar die supergoed ging.
Via intranet informeerden we collega’s dat ze hun auto konden laten wassen. Aan de poortstond een collaga om de ‘orders’ binnen te slepen. Zo’n 60 auto’s à €10 werden die dag gewassen door de Alpe d’HuZessers.

Broodje Alpe d’HuVis
Eten doet het ook altijd goed. Je kunt simpelweg geld vragen voor een goed doel, maar als je er iets tegenover stelt, werkt het een stuk beter.
Buiten stelden we een BBQ op voor sateetjes en visburgers. De sateetjes hadden we voordelig ingekocht. De burgers kregen we gesponsord. Ging supergoed. In één pauze waren we geheel uitverkocht. Dit kwam vooral omdat we de dagen ervoor al heel veel bestellingen bij de collega’s hadden opgehaald.

image

Benefietdiner
Over eten gesproken. Naast wielrennen heb ik nog een andere hobby. Koken! Een benefietdiner lag dus voor de hand.
Ik nodigde mijn afdeling uit voor een luxe 3-gangen diner bij mij thuis. “Betaal mij wat je het waard vind”. Ook dit kost geld, maar als je koken leuk vind is dat geen probleem. En dan zou het helemaal mooi zijn als je de kosten als teamuitje kunt declareren 🙂

Betaal mij wat je het waard vindt.

Neven en nichtenreunie
Ik heb het geluk dat ik uit een grote familie kom. Maar neven en nichten zie ik vooral via facebook. Dus organiseerde ik een reünie. “Neem zelf iets lekkers mee, dan verzorg ik de drank”. Dat levert opzich niet zoveel op behalve goodwill. Ik had alleen nog een geluk. Een oom van mij, die kunstenaar is stelde een schilderij beschikbaar. En die kon je winnen. €5 per lot 🙂

image

Fietsen met vrienden
Mail je fietsvrienden en nodig ze uit voor een fietstocht. Regel een pauze halverwege met koffie en appeltaart. Kun je zelf doen. Of plan halverwege een stop bij familie of vrienden, die de stop “sponsort”. Levert misschien niet heel veel op, maar trainen moet je toch.

Loterij
Mensen zijn vaak sneller bereid meer te geven als er ook een voordeel in kan zitten. Een loterij bijvoorbeeld. Kost wel veel tijd. Want je moet prijzen regelen. En het liefst gratis. Kunnen kleine prijzen, maar je moet ook 1 of 2 grotere prijzen hebben. Brengt al snel honderden euro’s op.

Allemaal activiteiten die je niet op dezelfde doelgroep kunt loslaten. Bedenk dus van te voren welke activiteit je op wie loslaat.
Begin ook vroeg. Door meer spreiding in de tijd is de kans groter dat iemand meedoet met bijvoorbeeld een benefietdiner, loterij én autowassen. Da’s drie keer. Maar wel drie waar die persoon iets voor terugkrijgt.

En over momentum gesproken. Feestdagen werkt ook goed. Goeie Kerst alvast!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s