Yes I did it, de Alpe d’HuZes

Deze week kreeg ik van mijn vrouw het fotoalbum van de Alpe d’HuZes 2014. Het lag al even in de planning. Achterin was het verslag dat ik van die dag maakte opgenomen. Alle herinneringen kwamen meteen weer boven.

Tranen van geluk en vermoeidheid

Het is 2.15u de wekker gaat, maar ik lig eigenlijk al een half uur wakker.  Vandaag moet het gebeuren. Al mijn voorbereidingen moeten resulteren in 6 beklimmingen en daarmee  ruim 4000 euro aan sponsorgeld voor onderzoek naar kanker.

Snel mijn bed uit om te eten en te drinken. Want dat is belangrijk. Het zal niet de eerste keer zijn dat mijn maag eerder begint te protesteren dan mijn spieren. Dus om 2.30u yoghurt, appeltaart, krentenbol en een banaan naar binnen werken met 2 grote bakken thee.

Het is droog maar wel koud, dus er is nog twijfel over wat aan te doen. Iedereen doet zijn eigen voorbereidingen. Er lijkt minder spanning dan de dagen er voor.

image

Om 3.20u is iedereen klaar om af te dalen. Allereerst vanaf het chalet naar Alpe ‘dHuez. Daar verzamelden honderden Alpe d’HuZessers om vervolgens onder begeleiding van motoren de nachtelijke afdaling te maken naar Bourg d’Oisans.  14km in het donker de berg afdalen. Met alleen de lichtjes van de fietsen en de duizenden brandenden kaarsen die in de bochten zijn geplaatst voor de dierbaren.  Er waren relatief veel lekke banden. Levensgevaarlijk, omdat er dan plots iemand aan de kant van de weg staat, waar jij met 40km/u langs suist.  Gelukkig ben ik en ook mijn collega’s veilig beneden gekomen. We sluiten achter aan bij de duizenden fietsers en wandelaars die al bij de start staan.

Om 4.30u gaat na een half uur wachten het startschot. Maar er gebeurt nog niets, omdat we in ploegen starten. Een beetje spreiding op de berg  is belangrijk. Nog snel even een banaan eten en piesen. En dan na 20 minuten word ik ook losgelaten.  Ik word verrast door vele toeschouwers die in het dorp de kou trotseren om ons onder luid gejuich en geklap succes wensen. Tranen en kippenvel zijn het resultaat!

image

Langzaam klimmen, dat is de uitdaging. Eerder die week fietste ik 2x achter elkaar de Alpe in een snelle tijd. Maar wel met krampen in de hamstrings bij het eind van de tweede klim. Dat mocht nu niet gebeuren. Zes keer, dat is het doel. Iedere keer minder zou voor mij een teleurstelling zijn.  Omdat het nog zo druk op de berg was, ging dat goed. Rustig met anderen naar boven fietsen.  En toch langzaam iets naar voren schuiven omdat mijn tempo hoger ligt dan de meesten. Mijn collega’s zag ik al niet meer. Iedereen is bezig met zijn eigen uitdaging.

Helemaal fris kwam ik de eerste keer boven.  Anja en Bente wachtten mij net na de finish op. Daar stond onze trailer langs het parcours. Alle reservekleding, materialen, eten en drinken hadden we de dag ervoor al klaargezet.  Bij de doorkomst worden de bidons bijgevuld, een krentenbol gegeten en een extra banaan gaat mee om beneden op te eten.  Het is nog steeds koud. Dus ik hou alle kleding aan met daarover een windjack om de kou tegen te houden. Nou, dat lukt maar beperkt. Na een half uur kom ik ijskoud beneden.  De afdaling is veel kouder dan de eerste. Trillend eet ik mijn banaan en weer een krentenbol. Later hoor ik dat 16 mensen onderkoeld beneden zijn aangekomen.

De weg naar boven is het eigenlijk een groot de feest. Natuurlijk is het zwaar, maar bij verschillende bochten word je opgezweept door de harde beats van Armin van Buren of de vele toeschouwers die mij aanmoedigen. Omdat je naam op je stuurbordje staat, hoor je steeds je naam. “Kom op Peter, weer een meter”. Als je wilt kun je de hele dag “highfiven” of reageren op de aanmoedigingen. Het liefst zou ik dat ook doen, maar dat kost ”best” energie.

image

Ook beklimming 2, 3, 4 en 5 gaan goed. Het wordt steeds warmer. Dus steeds meer kleding, mouw- en beenstukken kunnen uit. Ook na de 5e beklimming voel ik mij goed. Ik kan nog steeds eten, drinken en genieten van alles wat om mij heel gebeurt. Geen maagproblemen, geen krampen.  Ik besef dat ik de Alpe d’Huzes  ga volbrengen. Dus met veel zelfvertrouwen, suis ik nog 1x naar beneden. 30, 40, 50 km per uur. En dan gaat de rem erop. 45km is de maximale snelheid. En dat is ook genoeg. Er zijn nog steeds veel fietsers op de berg. En door vermoeidheid stuurt niet iedereen meer een scherp.

Beneden nog even rust nemen voor laatste beklimming. Een beker bouillon en een stroopwafel van de organisatie en nog een krentenbol van mezelf. En dan GO! Even de laatste 100 euro ophalen, van mensen die mij per beklimming sponsoren. Voor de laatste keer langs de KWF-stand in bocht 21 met harde muziek en vrolijk dansende meiden. Voor de laatste keer langs bocht 14, waar ook Anja  en ik een kaars hadden laten plaatsen. Voor het laatst langs bocht 7, waarbij ik bij de eerdere beklimmingen het gevoel had er al bijna te zijn.

Tot nu …… Ik weet niet wat er gebeurt, maar langzaam gaat het kaarsje uit. Ik heb toch genoeg gegeten en gedronken? Opeens is er niemand meer. Ik ben in gevecht met mijzelf. En beker fris water en een natte spons helpen een paar honderd meter, maar niet meer dan dat. Tussen bocht 2 en 1 moet ik zelfs even stoppen. 1 minuut om de druk op benen even stoppen. Dit was bij de eerdere beklimmingen echt niet nodig.  Voor mijn gevoel kruip ik verder naar boven. Eenmaal bij “Bar O”  komt de opluchting. Ik ben er. OK misschien nog een paar honderd meter slingeren door het dorp, maar dat is nog wel te doen. Anja en Bente staan bij de finish. Weer een paar tranen van geluk en van vermoeidheid. Maar wel een ongelooflijk voldaan gevoel. I did it, de Alpe d’HuZes.

image

6 gedachtes over “Yes I did it, de Alpe d’HuZes

  1. Pingback: Pompend remmen en andere Alpe d’HuZes trainingstips | fietsvandekeizer

  2. Pingback: Beste Sinterklaas – fietsvandekeizer

  3. Pingback: Hoogtemeters gezocht! – fietsvandekeizer

  4. Pingback: The Ride, hoe ga ik dit thuis vertellen? – fietsvandekeizer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s